mandag den 25. september 2017

Syng med dit barn og styrk sproget - tralaleg.dk

I tidligere blogindlæg har jeg skrevet om mange rigtig gode grunde til at synge og spille med børnene. De elsker det, og jo før vi går i gang jo bedre :)

Der er så mange sidegevinster forbundet med at synge og spille med dit barn!
Mange har jeg allerede været inde på...
I dag vil jeg skrive lidt om musik/sprog.

MUSIK OG SPROG har mange fællestræk! Udviklingen af tale og sang hænger tæt sammen...
Grundelementerne i både musik og sprog er nemlig lyde og svingninger. 
I musikkens sprog taler vi om forskellige begreber - puls, dynamik, tonehøjde, rytme, betoning mm. Når vi synger med børnene styrkes deres musiske udvikling, men har altså også betydning for den sproglige udvikling.

Lidt om hvad nogle af de forskellige begreber dækker over:
Pulsen er MUSIKKENS HJERTESLAG! 
Når vi vipper med foden, danser, løber, klapper, er det pulsslagene vi følger (eller taktslagene).

Dynamikken! Den fortæller om vi synger kraftigt eller svagt. Når du synger med dit barn, så prøv at lade dem opleve forskellen, så du både synger kraftigt og svagt.

Tonehøjde! Synger vi de lyse toner (som en mus), eller de mørke toner (som en elefant). Prøv at synge på begge måder, og lade dit barn opleve forskellen. Børn synes det er sjovt når du varierer dit stemmeleje. Når du bruger rim og remser, kan du også med fordel variere tonehøjden.
Prøv f.eks at sige "Hvem er det der banker" med varieret tonehøjde (som en mus/elefant). Rim og remser er i det hele taget godt for den sproglige udvikling. Rim er med til at understrege "sprogrytmen".

Er du interesseret i mere viden om, hvordan den musiske/sproglige udvikling hænger sammen, kan du med fordel finde stof på nettet/biblioteket.

Men én ting er sikker...
Børn der tidligt synges for og med, har normalt en tidligere sprogudvikling! 
Sangene er med til at børnene får et større ordforråd!

Til sidst skal vi ha' fat i et par af de SANGBØGER, som kan være med til at udvikle sprog/ordforråd!

Småbørnsrytmik af Dorte Nørgaard

En samling af 20 aktivitetssange til børn i alderen 1-3 år. Med til bogen hører også en Cd med alle sangene. Jeg har selv brugt mange af sangene, når jeg har undervist denne aldersgruppe. Småbørnsrytmik kan med fordel benyttes af alle der synger med børn - forældre, dagplejere, pædagoger, kirker mm.Syng og bevæg din baby glad af Dorte Nørgaard!

Sangbogen indeholder 18 kendte børnesange og remser. Til hver af sangene/remser er der en udførlig lege-vejledning. Med til bogen hører en DVD! Her kan du opleve alle sangene/legene live.

Go' fornøjelse med at synge med dit barn - og styrke den sproglige udvikling.Ingen kommentarer:

Send en kommentar