torsdag den 28. januar 2016

Syng og spil med dit barn - tralaleg.dk

Syng med dit barn - også før det bli'r født!

Vi har alle en rygsæk med os fra den dag vi bli'r født. Forskellige mennesker putter ting ned i vores rygsæk fra dag 1. Først og fremmest far og mor. Derudover bedsteforældre, dagplejer, pædagoger, fodboldtræneren m.fl.
Måske havde du li’som jeg havde det, en taske stående klar inden fødslen. På samme måde kan du putte ting i barnets rygsæk - inden det kommer til verden. Det du f.eks kan lægge i rygsækken inden fødslen - er sang. 

I 4.-5. måned er barnets høreorganer fuldt udviklet og det lytter aktivt. Mellem 28.-32. svangerskabsuge er nervebanerne udviklet på højde med et nyfødt barns nervebaner og hjernestammen udvikles på dette tidspunkt rigtig meget. Det betyder at fosteret nu har forudsætning for at gemme lydindtryk i hukommelsen. Fosteret reagerer på lyde med en øget puls og ved at bevæge sig. Spiller man f.eks musik for den gravide kvinde, vil der efter et par minutter ske en stigning i pulsen hos fosteret.
Men… man ved altså, at fosteret kan huske lydindtryk fra mindst 8. måned.

16 gravide kvinder blev bedt om at læse højt for deres ufødte barn fra en bog med kendte børnerim. Kvinderne læste 2 gange om dagen de sidste 6 ½ uge af graviditeten. Ved fødslen havde fosteret hørt bogen i sammenlagt ca. 5 timer. Da børnene var født, brugte forskerne en test, hvor de nyfødte børn blev koblet til en båndoptager via hovedtelefoner. Båndoptageren var koblet til en sut og ved at sutte i én rytme ville børnene komme til at høre kendte børnerim. Ved en anden sutterytme skiftede båndoptageren over til en anden børnebog, som også var indtalt af moderen. Børnene ville ikke høre den sidste bog!! Rytmen var en helt anden og der var ingen rim. Børnene signalerede tydeligt, at de foretrak den velkendte bog, idet de suttede på en måde, så de fik det de var vant til.
Eksperimenter viser generelt, at børnene foretrækker at høre det, de tidligere har hørt i morens mave. Så der er meget der tyder på, at der er mulighed for at begynde på den sproglige og musikalske indlæring allerede hos det ufødte barn. Forstået på en positiv måde. Ikke sådan at nu skal en række sange læres eller alfabetet terpes og indlæres i graviditeten… Men fordi jo tidligere vi begynder, jo før får barnet glæde af alt det gode sang og musik gi’r. 

Der er ofte nogle der siger: Man bli’r så glad når man synger eller lytter til musik.
Det er ikke helt uden grund. Når man synger eller lytter til musik, producerer man nemlig det hormon der hedder endorfiner. Det bevirker at man bli’r glad og godt tilpas og får mere energi. Mens du er gravid vil fosteret også kemisk få del i den opladning du oplever. Det kan måske virke en anelse kunstig at snakke med sit ufødte barn eller synge for det, men der er ingen tvivl om, at man på denne måde kan vænne sig til sit barn - som menneske.
Endelig så kan de sange du synger for dit barn i graviditeten, bruges som sove og trøstesange efter fødslen – fordi barnet kan genkende dem. Fantastisk – og sikke en mulighed.
Disse muligheder ligger også åbne for faren eller for større søskende. Fosteret vil også senere kunne genkende disse stemmer.

ALLE BØRN FØDES MED EN MEDFØDT MUSIKGLÆDE!
Jo før vi ta'r fat på at synge med vores børn - jo bedre :)

Mangler du ideer til sange, vil jeg f.eks foreslå Shufflebook 0-3 år. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar