torsdag den 21. april 2016

100 sangbørnehaver - tralaleg.dk

100 sangbørnehaver i Danmark - Fantastisk!

I går blev et nyt projekt lanceret! Måske hørte du om det i Nyhederne, eller læste det på Facebook.
Personligt kan jeg kun hilse det nye projekt hjertelig velkommen. Det samme kan jeg set fra tralaleg.dk, hvor jeg har rigtig meget fokus på sang og musik med børn. Børn i 100 børnehaver får muligheden for i endnu højere grad at opleve glæden ved at synge (som jeg skrev om i sidste blogindlæg). Pædagogerne bli'r bedre rustet til at hjælpe børnene med at lukke op for den fantastiske gave som sangen og musikken er. 

”Sangen er en af de bedste gaver, vi kan give vores børn” siger projektleder Thomas Larsen Späth fra Sangens Hus. ”At synge er en direkte vej til glæde, nærvær og fællesskab for alle uanset alder."

YES - Det er nemlig sådan det er :)

Sang og musik skaber en følelse af nærvær og fællesskab
At synge for eller sammen med sit barn er en af de allerbedste måder at føle samhørighed på. Du har noget helt specielt sammen dit barn. En dyb kærlighed som kun bli’r forstærket gennem sang og musik og som er med til at skabe grundlag for en livslang tilknytning. I får et fælles ”sprog”. Og det er faktisk mere reglen end undtagelsen, at man kan trøste sit barn med sang og bevægelse.

Malene Lollike som er cand.mag. i musikvidenskab siger: Den samhørighed du får, når du synger med dit barn, er helt anderledes, end når du taler til dit barn. Det er sanseligt og mere kraftfuldt og er med til at skærpe fantasien. Derfor er sang og musik en af de fineste gaver du kan gi’ dit barn.
Hun siger også: ”Det gør ikke noget, at ordene er forkerte, eller at du synger lidt falsk. Det der betyder noget er den glæde og tætte kontakt der opstår, når du synger med dit barn.

At synge og spille med sit barn, udvikler og påvirker selvfølgelig først og fremmest den musikalske udvikling, men der er så mange sidegevinster knyttet til. Som jeg har skrevet om det tidligere så har barnet en medfødt musikalitet eller musikglæde, som du/I som forældre, dagplejer, pædagog - skal hjælpe med at få pakket op for. Ta’r I som forældre fat i dette vil jeres barn hurtigt bygge videre på sin medfødte musikalitet. Barnet vil tidligt begynde at ”synge” og skal ikke være ret gammelt før det forsøger at efterligne toner.    


Der er den store fordel ved sang, at den kan bruges alle mulige steder. Hvor som helst og når som helst. Det at synge med dit barn kræver ikke en hel masse, det kræver kun at du bruger noget af dig selv. I kan synge når I bader jeres barn, på puslebordet, går tur, når I sidder sammen med barnet omkring spisetid o.s.v.

Brug også de stille stunder til at synge sammen. I bilen – eller når der skal puttes om aftenen. Børn elsker genkendelighed. De elsker ritualer f.eks omkring sengetid. Begynd at skabe disse ritualer så tidligt som muligt. Når børnene bli’r lidt ældre kan gode historier og sange være med til at sætte ord på nogle af de tanker som børn gør sig. 


I næste indlæg vil jeg komme med ideer til hvad du kan synge med dit barn... Senere vil jeg skrive om alle "sidegevinsterne" ved at synge med børnene.
Go' sanglyst :)
Ingen kommentarer:

Send en kommentar